Duivenoverlast Amsterdam Rotterdam

Duivenoverlast

Er zijn in Nederland behoorlijk veel plekken waar duiven voor overlast zorgen. Vooral Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en andere steden in de Randstad hebben te kampen met duivenoverlast. Nu lijken deze dieren over het algemeen genomen niet schadelijk. We zijn aan ze gewend en het komt maar al te vaak voor dat we deze dieren gaan voeren. Toch is vooral de wilde duif schadelijk voor onder andere gebouwen en we mogen ook zeker de bacteriën en virussen die dit dier met zich meedraagt niet vergeten.

Wat zijn de consequenties van de duivenoverlast?

Een duif kan verschillende ziektes bij zich dragen en ook verspreiden. Daarnaast kunnen deze dieren ook voor schade zorgen aan allerlei gebouwen. Er zijn eigenlijk drie aspecten als we kijken naar overlast door duifjes. Dat zijn duivennesten, duivenpoep en de ziektes die deze dieren bij zich kunnen dragen en verspreiden.

Overlast van duivennesten

Duivennesten kunnen voor een behoorlijk schade zorgen aan allerlei gebouwen. De duif is en dier dat geen vaste broed periode heeft. Een duif kan zich namelijk heel het jaar door voortplanten. Het gevolg daarvan is dat ze ook heel het jaar door op zoek gaan naar een goede plek om een nest te kunnen maken. Bij voorkeur kiezen ze graag voor gebouwen die niet in gebruik zijn en leeg staan. Ze vinden hier gemakkelijk een plekje om binnen te komen. Maar als de gelegenheid zich voordoet kiezen ze ook met hetzelfde gemak voor een gebouw dat wel bewoond of in gebruik is. Vaak bouwen ze dan hun nest bij regenpijpen, afvoeren en goten. Waardoor deze verstopt raken en er op den duur waterschade kan ontstaan. Ook in schoorstenen bouwen ze graag nesten.

De schade aan gebouwen door duivenontlasting

Duivenpoep heeft een ontsierende werking op gebouwen. Het ziet er nu niet echt fris uit als een gebouw helemaal onder de duivenpoep zit. Bovendien kan duivenontlasting ook zorgen voor schade aan panden en gebouwen. In duivenontlasting zit zuur. Dit zuur kan de voegen, beton, verf en de kalk- of zand steen zou erg aantasten dat deze schade niet meer te herstellen valt. Daarnaast kan het zuur ook voor beschadigingen aan daken (corrosie) zorgen. Het is niet voor niets dat er ieder jaar opnieuw weer veel geld uitgegeven wordt om gebouwen weer schoon te krijgen. Uiteraard kost het ook veel geld om gebouwen die aangetast zijn weer helemaal te herstellen. Duivenpoep kan heel wat schade veroorzaken.

Ziektes en virussen die de duif kan verspreiden

Duiven kunnen van allerlei bacteriën, virussen, schimmels bij zich dragen. Zodra je een duif aanraakt kunnen deze virussen en bacteriën er voor zorgen dat deze worden overgedragen op de mens. Met als gevolg dat je bijvoorbeeld last kan krijgen van een longziekte. Dit kan bijvoorbeeld door dat je deze schimmels en virussen inademt. Maar dat is niet het enige. De schilfers, veren kunnen ervoor zorgen dat je een allergie krijgt. Dat geldt trouwens ook voor de opgedroogde uitwerpselen van de duif. Met als gevolg dat de kans bestaat dat je last kunt krijgen van onder andere astma en de ziekte die ze duivenmelkerslong noemen. Ten slotte kunnen duifjes ook nog last hebben van bloedluis. Dit zijn hele kleine parasieten. Altijd goed opletten en uitkijken als je met duiven in aanraking komt.

 

Scroll naar boven